Ber snällt om regn nu…

God kväll kära bloggläsare….

Dags för en ny rapport om hur livet ter sig för tillfället i en Småländsk by där semesterkänslan gjort entré. Då mitt i en av de längsta värmeböljorna som undertecknad kan minnas. Och då med följd av en extrem torka, som många andra runt om i landet också rapporterat om. Det i sin tur får våra bönder. hästägare och andra djurägare att sätta hjärtat i halsgropen för att de nu står utan foder till sina djur och inte kan samla på sig inför vintern.

20180706 Blogg Ge oss regn DSC_0569

Då är det liksom svårt att säga...Iiiih och Åååh så skönt med det fantastiska sommarvädret. Alltså när man vet om svårigheterna för alla dem är beroende av växtligheten för mat till sina djur.

Jag lider med dem, flera som jag har på nära håll kämpar just nu hårt för att hitta lösningar, samtidigt som de ser sina avbrända fält. Hade jag kunnat dansa regndansen och uppnått resultat hade det gjorts. Nåja, nu kan jag inte annat än hoppas, och hoppas ännu mera, att SMHI ska rapportera om ett rejält regnande. Och förresten, lagom är bäst, jag är inte säker på att även om det inte var problem med torkan, att jag skulle säga ih och åh så skönt. Visserligen gillar jag sommar, men regnet är efterlängtat nu.

I vår kommun, liksom många andra kommuner har det införts bevattningsförbud. Nu gäller det om att snåla på vattnet allt man kan.

Själv har jag det liksom i ryggraden, det där med att snåla på vatten alltså. Dels under uppväxten när vår brunn ofta sinade under sommaren. Då fick man åka och bada i närmaste sjö för att hålla hygienen.

Dels senare i livet när familjen bodde på landet och fick bekymmer med att brunnen sinade om sommaren. Då räckte vattnet ofta inte till för att vi skulle duscha alla. Och om vi gjorde det så var det snåldusch som gällde. Det var då jag ofta önskade att vi haft kommunalt vatten. Och faktiskt tröttnade vi till slut och djupborrade en ny brunn som gav mycket vatten.

Det var också då man uppskattade lyxen av att kunna duscha utan att bara ha någon enstaka droppe då och då för att kunna tvåla in kroppen. Och att vi kunde skölja oss redigt och tillåta oss att njuta en stund i duschen. I alla fall så länge som den gamla pannan bunkrat upp med varmvatten.

Men nu är det andra tider. Många av oss med just kommunalt vatten uppmanas att spara på vattnet och vi har som sagt bevattningsförbud.

Det ställer absolut till det på så sätt att sommaren är ju också den tid när många vill odla lite av varje. Att samtidigt då ha uppåt tjugofem – trettio grader varmt och solen gassar på dagligen gör ju att växtligheten torkar ut blixtsnabbt. Mina tomatplantor måste vaktas ständigt för plötsligt skriker flera hundra krulliga blad i kör,  VATTNA OSS NU!

För att inte slösa med vattnet har jag några strategier för just bevattning av växterna. Ja, det behöver jag väl inte förklara att det är kruttorrt i våra uppsamlingshinkar vid husets olika stuprör?

Jo, jag har ställt ett kärl i vasken i köket. Allt sköljvatten samlas där och sen fylls det på petflaskor eller i hinkar. Bra vatten som normalt sett sköljs ut i avloppet.

I duschen har jag en tom kattlåda som får samla upp vattnet under tiden jag duschar. Och nej, såklart, jag använder inte miljöovänliga medel.

På kvällen när den heta solen gått till vila får så växterna sin välbehövliga påfyllning.

Men ärligt, det är ju egentligen små bekymmer, alltså om mina växter skulle torka ut, jämfört med om det är så skralt med mat för djuren att man pratar om nödslakt och kaos på gårdar runt om i landet på grund av torkan.

Och det är nu som det gäller att hjälpa varandra på de sätt det går. Hjälp som det också rapporterats om från olika håll på Facebook,  och i tidningar, radio och tv.

De senaste dagarna har även många kommuner insett att de behöver göra något och erbjuder djurägarna foder från kommunal mark. BRA initiativ!

Framför allt handlar det om att inte drabbas av panik, som en bonde i närheten av vårt samhälle sa i en artikel för ett par dagar sedan.

https://värnamo.nu/nyheter/det-finns-losningar-djuren/

Lite själviskt, och även om de som nu går på sin årliga semester kanske protesterar,  just nu så önskar jag mig faktiskt regn i mängder. Mest för att utplåna torkan så klart, men framför allt, jag fungerar inget vidare i 30 graders värme. Det kanske inte många andra heller gör.

För det mesta orkar jag inte riktigt att ta itu med något vettigt, och när vissa måsten görs, så sker det i slowmotion.

Om jag inte åker ut till sjön och badar förstås och då får ett  andrum i överhettningen av kroppen och knoppen.

*ber om regn i mängder gör*

Deercat©

 

 

Annonser

Etiketter: , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggare gillar detta: