Baxtalo Krečuno, Merry Christmas och God Jul…

Julbrödet ut från ugnen. Det luktar ljuvligt i hemmet av gröt och kanel, och kolakokets doft sitter ännu kvar blandat med lukten av nytvättade golv.
Det sistnämnda var definitivt ingen lyx. Och nu är det stilla och lugnt. Julefrid.

20141223 Julblogg

Det är märkligt hur jag ändrat kraven genom åren. Mina första år som nyvuxen innebar juletid städning av allt. Var fick jag det ifrån? Alltså att allt, från golv till tak skulle storstädas innan jul.
Kan vara dåvarande svärmor som slaktade gris, hämtade mjölk hos bonden, syltade och saftade, bytte till julgardiner utan att blinka trött, och jag ville så klart inte var sämre.

Så även jag städade, hade en hel del år där jag gjorde korv, karameller, bakade, jobbade heltid, pyntade och köpte julklappar. Plus pyssel med 300 andra saker som var nödvändiga före jul.

På den tiden var det som om det inte fanns ett liv efter jul. Eh….och det fanns det definitivt inte i mig som oftast sov mig genom resten av julledigheten efter stora julracet.

Fast ärligt, det var lärorikt men knappast något jag skulle vilja göra idag.

20141223 Julblogg DSC_0442

Men…Vissa ting från förr om åren saknar jag med värkande hjärta. I alla fall den förväntan som ligger i huset när man har mindre barn som väntar på tomten. Barn som varje dag öppnar adventskalender med antingen chokladbitar i eller som vi också hade, en paketkalender.

Visst har jag svurit över min oförmåga med åren att vara kreativ med den där kalendern. I synnerhet när inte bara första sonen skulle ha paket utan lillebrorsan var stor nog och det skulle nu hänga två paket på varje datum, då med tanke på att det var en åldersskillnad mellan dem på 10 år.

20141223 Julblogg DSC_0100

Dråpligt förresten med den där julkalendern med paket. Ett julpyssel från julen 1982, alltså när äldsta sonen var runt två år. En sorts klipp -och klistrasak från Panduro.
Sen hängde den med i säkert 25 år. Först vid min flyttning för snart tre år sedan åkte den i soporna, då illa åtgången genom åren i förråd och skrubbar.

I år, några dagar före första 1 december ringde så äldsta sonen. Nu flödade nostalgin i hans hjärna, småbarnfarsor minns, om ni förstår vad jag menar.
– Du, den där adventskalendern vi hade när vi var små, finns den kvar?
Och undertecknad fick ju tillstå att så inte var fallet. Och så svors en ramsa när vi avslutat samtalet för att jag inte tänkt på att den kunde gått i arv till barnbarnet som nu är tre och ett halvt år. Min ögonsten – min lilla pärla.

Några dagar efter samtalet besöktes vår lokala loppis och kvinna fick gno sig mer än en gång i ögonen när en identisk paketkalender hängde där till salu. Någon måste anse att vi i familjen inte var färdiga med paketkalendern.

Det blev en sen natt för farmor. Då skrev vi 5 december och jag ville verkligen fixa till den något skamfilade versionen jag nu hittat. Saker hade lossnat, saker saknades och skulle återställas. Och så klart, en och annan detalj grävdes fram ur Deercats pyssellådor för en viss förnyelse.

Äldsta sonen ringde senare och berättade om lilla Max första möte med nostalgikalendern.

Kärlek vid första ögonkastet. Och en häftig flashback för äldsta sonen som kunde minnas sina egna barndomsmornar i juletid.

20141223 Julblogg DSC_0541
– Nu är det bara några paket kvar i julkalendern. Sen kommer tomten, sa Max när han övernattade hos mig i helgen. Då får jag två paket av honom.
– Jaså, får du två paket av tomten, sa jag och lutade mig med intresse framåt för att höra hur det låg till med senaste tomtehemligheterna…
– Ja, du vet, annars räcker det inte till alla de andra barnen, sa han och tittade på mig som om jag borde räknat ut det själv.

Nu råkar jag ju veta att vi är många som köpt ett paket till lilla Max. Han är än så länge enda minstingen i familjen. Det är mormor, morfar, farmor, gammelfarmor, moster, morbror, farbror och många fler som njuter av en småtting vid våra sanslöst trevliga julkalas.

20141223 Julblogg DSC_0107
För ett antal år sedan ”adopterades jag alltså in i svärdotterns familj vid juletiden. Sen fick jag med min mamma också och därefter har vi nog firat dom trevligaste jularna vi kan minnas. I glädje och gemenskap.
En julafton att se fram emot alltså.

Och det gott folk är precis vad jag önskar er. Oavsett vad ni gör av kvällen. Gör er en fin julhelg!

20141223 Julblogg DSC_0499
Tänk gärna en stund på de stackars frusna tiggarna i din närhet. Har du inte ett par vantar över att ge stelfrusna händer, önska dem i alla fall god jul eller kanske som jag gjorde i för ett par dagar sedan.

Då lämnades en stor kasse med en varm dunjacka och 40 spänn till en frusen själ utanför Coop Nära. Sen sa jag Baxtalo Krečuno till Gheoghe. Det medan han samlade in de sista slantarna han behövde för att strax före julhelgen ta sig hem till sin familj i Rumänien. Kanske blir deras jul aningen ljusare. Vad vet jag? Det handlade liksom om värdighet och att inte gräva för mycket i hans smärtsamma situation. Vi har snackat så gott det nu går, det om att jag inte har så mycket pengar att ge, men han får gärna tipsa mig om annat jag kan tigga ihop i mitt nätverk.
Han såg glad ut i alla fall när han fick kassen och ett litet julbrev som översatts till rumänska via Google.

Baxtalo Krečuno, Merry Christmas och God Jul. Må änglarna skydda dig och din familj.

20141223 Julblogg DSC_0226
En liten bit därifrån vände jag mig om, vinkade och såg hans leende när han hittade jackan i kassen. Han vinkade tillbaka. Jag kände tacksamhet, tänk att kunna göra något så litet som att skänka en ratad jacka och göra en annan människa glad i jul.

*Önskar alla en God jul i tacksamhetens tecken gör*

Deercat©

20141223 Julblogg IMG_5499 - Kopia

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: