Stress – En urkraft!

Vad är stress?

Som jag har utlovat kommer bloggen, då och då, handla om stress och stresshantering. Första lektionen i dag ställer frågan – Vad är stress?

*ställer fram whiteboardtavlan – inklusive kittet med färgpennor*

Ordet stress har fått en alltmer negativ klang…Det är ibland svårt att veta om det är bra eller dåligt med stress? Många gånger har människor jag föreläst för uppfattat att stress är något hemskt och helt av ondo.

*ritar en helsvart gubbe och sätter röda horn i pannan*

Inte konstigt alls! Generellt sett har vi på senare år mest fokuserat på dom negativa sidorna. Inte heller det är underligt, med tanke på att vi fått flera nya stressorer som uppstått i takt med att samhället utvecklats allt snabbare…

Och då har alltfler människor upplevt sig superstressade under längre tider, och i effekterna därav dragit på sig sjukdomar med långa sjukskrivningar som följd…

Självklart försvinner då vår förmåga att se nyanserna i vad stress egentligen är, och vi fokuserar på det ”onda” som stressen ställer till med…

*ritar flera svarta småjävlar på whiteboardtavlan*

Men ett visst mått stress måste vi alla uppbåda i vår vardag!

*stryker bort några småjävlar och ritar dit några streckänglar*

Annars skulle vi troligen aldrig få rumpan ur sängen…. 😉 Bara så ni vet!

Stress är en överlevnadskraft….En urkraft….och behövs i lägen när livet bjuder oss på svårigheter eller utmaningar. Vilket ord man använder här är beroende på vilken attityd man har till livets händelser.

En utmaning eller påfrestning på jobbet, hemma eller i andra sammanhang…är alltså något som kräver mera kraft än annars. Kroppen behöver ställa in sig på att lösa händelsen…..

Sådan är den – vår kropp….Den vill ha balans…och lösningar..

*ritar en våg i balans – med gröna pennan*

Det innebär då att stresshormoner som kortisol och adrenalin behövs för att få extra kraft till att klara av den akuta stressituationen. Inget konstigt med det heller, eller hur…?

Det som händer i kroppen när den uppfattar ”fara” eller annat…..är att våra stresshormoner drar på för fullt…..och flera funtioner i kroppen sätts i arbete…..

Andningen ökar, musklerna spänner sig, våra sinnen skärps, minnet förbättras, uppmärksamheten fokuseras, korttidsomdömet förbättras och vi fattar beslut snabbare…

Det är den drivkraften som kan vara helt avgörande i en situation där man utsätts för livsfara..och som behövs för vår överlevnad….

Och för att en stressituation ska upplevas som stimulerande måste kroppen få återgå till normalläge efter den där kraftansträngningen….

*ritar en vilande pinnagubbe på en soffa*

I människans begynnelse handlade stress oftast om överlevnad när man gav sig ut på jakt efter mat, och olika faror (vilda djur eller annat) hotade existensen….Men när man klarat av sin uppgift så vilade man….

I dag har vi helt andra saker som stressar oss, vilket gör att många människor nästan går på full gas dygnet runt och exemplen på dagens stressorer är många…..

Informationsstress

Ett söndagsnummer av New York Times innehåller mer information än vad en bildad 1700-talsmänniska fick till sig under en hel livstid

Byråkratin

En ständig ström av nya lagar, förordningar och bestämmelser påverkar varje människa, och krav på att varje enskild ska hålla sig a´jour.

Tecknostress

Tekniken – Internet – fler TV-kanaler – mobiltelefoner – övrig kommunikation gör att vi alltid kan vara tillgängliga.

Tidsjakten

Höghastighetskulturen ger likgiltighet och vi avskärmar oss som en ren självbevarelsedrift.

Relationsstress

Vi åsidosätter det som är viktigast för oss. Människan är en social varelse som behöver sitt sammanhang för att må bra. Många lever inte här och nu och prioriterar det som är viktigt i livet…som barn, familj och vänner.

När det gäller olika påfrestningar och händelser -positiva såväl som negativa – som kan sätta igång stresshormonerna ordentligt återkommer jag om nästa gång.

Då ska du få tillfälle att räkna på om du har alltför många livshändelser som stressar dig och det under en längre tid…Då kan du drabbas av det man kallar negativ stress…

*skriver följande med den blå pennan på whiteboardtavlan*

”MEDVETENHET OM EGNA STRESSORER =

FÖRSTA STEGET MOT FÖRÄNDRING!”

*RITAR ETT STORT RÖTT HJÄRTA RUNT ORDEN!!!!*

Fram tills nästa stresslektion önskar jag dig som läser min blogg en riktigt mysig och avslappnad helg!

*suddar ut teckningar och ord – lämnar bloggen för en helg i frid gör*

© Deercat

Annonser

Etiketter: , , , , , , , ,

6 svar to “Stress – En urkraft!”

 1. pruddelutt Says:

  I min värld finns det inga begrepp som ”positiv stress” eller ”negativ stress”. Hur du upplever stressen beror enbart på hur du kan hantera den, tror jag.

  Gilla

 2. Deercat Says:

  Pruddelutt!!! Jag kommer till det framöver….Just nu är det bara basickunskaper

  Gilla

 3. Anders Says:

  Tjabba Suss!

  Välfunnet och supertrevligt skrivet å visst stämmer det
  så in i bänken. Keep on antistressin’!

  Kjam
  A, som nästanbrände fiskpinnarna men med riven ost så….

  Gilla

 4. elvelin Says:

  hej
  ja du, det är är som du sänger. det är inte farligt med stress, men det ska vara i rätt mängd och inte hela tiden. ligga på sofflocket ibland är behövligt även om man känner sig lat. stäng av alla mobiler och fasta telefoner, är det viktigt ringer de upp. men måste inte alltid vara kontaktbar. tips: varför inte stressa ner någon stans utanför stor staden ultra hastighet i en lite 1700-tals stuga utan el och vatten där man vare sig kan ha mobil eller fast telefon, tv eller andra morderniter. och ligg på sofflocket en hel dag och läs den där boken som du suktat så långe efter.

  Gilla

 5. Syster Yster Says:

  Jag instämmer i positiv och negativ stress, visst finns det. Men båda kan vara lika skadliga om man ständigt utsätts för dem.
  Problemen kommer när man inte efter ett påslag får någon chans att varva ner igen! Men jag väntar tills nästa lektion. Jag har själv gått och lärt mig detta! Repetion skadar aldrig! 🙂

  Gilla

 6. Deercat Says:

  Ni har så rätt allihopa…både om positiv och negativ stress…och om hur man har det och tar det…Men jag återkommer då och då med mer om det…! 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: